7/4/13

Ρολό κιμά με αυγά

Για μια ιδιαίτερη ημέρα, ένα μπουφέ ή επειδή θέλουμε κάτι διαφορετικό:

Ένα ρολό... διαφορετικό απ΄ τα άλλα!

Μερίδες: 6-7

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Για το ρολό
· 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
· 300 γρ. κιμάς χοιρινό
· 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
· 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
· 3 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα μουσκεμένες σε νερό και στυμμένες με τα χέρια
· 4-5 φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή θυμάρι, αλλιώς εναλλακτικά1 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
· 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
· 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο, για το μείγμα του κιμά
· 4αυγά, σφιχτοβρασμένα, για τη γέμιση
· αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις πατάτες
· 1 κιλό πατάτες,  καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
· 1 κουτ. σούπας ρίγανη
· 1 κουτ. σούπας λάδι
· 1 φλιτζάνι νερό
· Αλάτι
· Πιπέρι
· 1 κλαράκι δεντρολίβανο φρέσκο ή 1κουτ. γλυκό αποξηραμένο


Πώς το κάνουμε:
· Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ευρύχωρο ταψί, προσθέτουμε το λάδι, αλατοπίπερο και τα αρωματικά και ανακατεύουμε με τα χέρια να λαδωθούν καλά. Τις απλώνουμε σε μονή στρώση, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
· Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το ρολό. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα σφιχτοβρασμένα αυγά. Ζυμώνουμε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα. Σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας απλώνουμε το μείγμα του κιμά σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο τέτοιο που αν το τυλίξουμε σε ρολό να χωράει και να σκεπάσει τα 4 αυγά της γέμισης. Βάζουμε τα αυγά στο κέντρο του ορθογωνίου σε σειρά, κολλητά το ένα στο άλλο (δεν πειράζει αν οι άκρες μείνουν κενές), και ρολάρουμε προσεχτικά με τη βοήθεια της λαδόκολλας (ανασηκώνοντάς την με προσοχή για να μην την τυλίξουμε κι αυτή μέσα στο ρολό). Στρώνουμε την επιφάνεια του ρολού ώστε να γίνει ομοιόμορφο και ισόπαχο. Ξετυλίγουμε τη λαδόκολλα αλλά αφήνουμε πάνω το ρολό για να το μεταφέρουμε μετά πιο εύκολα.
· Μόλις περάσουν τα 20-25 λεπτά ψησίματος των πατατών, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε, μεταφέρουμε προσεχτικά το ρολό πάνω στις πατάτες, και ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον νερό. Ψήνουμε, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί, για άλλη περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει το ρολό και οι πατάτες  (εξαρτάται από το φούρνο). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το ψήσιμο λίγο νερό για να μην κολλήσει το φαγητό. Τα τελευταία 20 λεπτά γυρνάμε προσεχτικά το ρολό ώστε να πάρει χρώμα και από κάτω. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά με μισάνοιχτη πόρτα. Κόβουμε το ρολό προσεχτικά σε φέτες και συνοδεύουμε με τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και σερβίρουμε.

Προσοχή!
Το γύρισμα του ρολού στο φούρνο πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, ώστε να μην ‘σπάσει’ το ρολό. Επίσης, για να το κόψουμε σε φέτες πρέπει να μην είναι πολύ ζεστό, αλλιώς θα διαλύεται όταν πάμε να το κόψουμε σε φέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...