7/7/13

Μαρμελάδα βερύκοκο- ροδάκινο

Μαρμελάδα βερύκοκο ή ροδάκινο?Γιατί όχι και τα δύο?
Το δίλημα εμφανίστηκε όταν βρέθηκαν στα χέρια μου ολόφρεσκα και ζουμερά ροδάκινα και βερύκοκα. Μετά από σύντομη σκέψη, η απάντηση ήταν προφανής: Και τα δύο! Με τον τρόπo αυτό θα μπορέσω να συντηρήσω για όσο γίνεται περισσότερο χρόνο αυτά τα υπέροχα φρούτα.

 
 
 
Υλικά που θα χρειαστούμε:

- 700 γρ. βερύκοκα
- 300 γρ. ροδάκινα
- 500 γρ. ζάχαρη
- χυμός από 1/2 λεμόνι για το 'δέσιμο' και την συντήρηση της μαρμελάδας

Πώς το κάνουμε:

-Πλένουμε τα βερίκοκα και τα ροδάκινα, τα ανοίγουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια.

-Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μία στρώση φρούτα μία στρώση ζάχαρη, μία στρώση φρούτα και συνεχίζουμε.

-Τα αφήνουμε όλο το βράδυ, να βγάλουν τα υγρά τους. Την άλλη μέρα βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και αρχίζουμε να τα βράζουμε.

-Ξαφρίζουμε, αν χρειαστεί. Προσοχή, όμως, όχι όμως μετά τον πρώτο βρασμό, γιατί αυτός ο αφρός είναι ζάχαρη.

-Βράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου μισή ώρα μετά τον πρώτο βρασμό της. Όσο πιο πολύ την αφήνουμε να βράζει, τόσο πιο πολύ σκουραίνει το χρώμα της. Μόλις δούμε ότι δένει η μαρμελάδα ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, και ανακινούμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

-Την μοιράζουμε σε βαζάκια όπως είναι καυτή και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.


Προσοχή!!!
Το δέσιμο της μαρμελάδας φαίνεται :

όταν ρίξουμε λίγη μαρμελάδα με μια κουτάλα σε ένα πιάτο, τότε αυτή θα πρέπει καθώς να πέφτει να σχηματίζει κόμπους και να είναι παχύρευστη.

από το τεστ του λευκού παγωμένου πιάτου, όπου ρίχνουμε λίγη μαρμελάδα . Αν ρυτιδιάζει η επιφάνεια ή αν με το χέρι μας κάνουμε μια γραμμή και η γραμμή στέκεται , τότε είναι έτοιμη.

Αν θέλουμε να κάνουμε λεία την μαρμελάδα τότε όταν τελειώσουμε με το ξάφρισμα είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε το ραβδομπλέντερ.






















1 σχόλιο:

  1. καλώς σε βρήκα,συμπατριώτισσα!τώρα έχω βάλει τα βερύκκοκα και περιμένουν για μαρμελάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...