19/9/13

Γαστρονομικός Προορισμός- Χίος

Χίος η Μυροβόλος!


'Ελεύθερη σε χαιρετώ, μυριανθισμένη γη!' Με αυτούς τους στίχους του Γεωργίου Σουρή, γραμμένους σε ένα μεγάλο πανό σε κεντρικό σημείο του λιμανιού,  υποδέχεται το νησί όλους τους επισκέπτες του.
Ήταν η δεύτερη φορά που επισκέφτηκα τη Χίο.  Η πρώτη ήταν πέρσι και η άφιξή μου στο νησί συνέπεσε με την περίοδο των πυρκαγιών, οπότε και η εξερεύνηση σε αυτό αποδείχτηκε δύσκολη, όμως αναμφισβήτητα άξιζε. Φέτος, διαπίστωσα ότι, παρ' όλες τις πυρκαγιές που στέρησαν το νησί από μεγάλο μέρος του πρασίνου του, υπάρχουν ακόμη πνεύμονες πρασίνου που συνεχίζουν να ομορφαίνουν το νησί.
Παρ' όλη την ιδιαίτερη ομορφιά της, η Χίος είναι από τα λιγότερο κοσμοπολίτικα νησιά. Δεν φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της και η μετάβαση σε αυτό απο τον Πειραιά διαρκεί 6-8 ώρες. Υπάρχει επίσης και αεροπορική σύνδεση με αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Ωστόσο,  έχει σταθερό αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, κυρίως Έλληνες και Τούρκους , όπως επίσης και μοναδικά προϊόντα.
Το πρώτο μέρος που συναντά ο επισκέπτης μετά το λιμάνι είναι η πόλη της Χίου. Και πιο συγκεκριμμένα, το κάστρο της που στέκει επιβλητικό αιώνες τώρα..

Άν και τα περισσότερα κτίρια στο κέντρο είναι σύγχρονα, εν τούτοις, υπάρχουν αρκετά διατηρητέα, δείγμα αρχιτεκτονικής μιας άλλης εποχής. Η πινακοθήκη, η βιβλιοθήκη του Κοραή, και η Απλωταριά που αποτελεί το εμπορικό κέντρο της περιοχής, συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό προς εξερεύνηση.
Το υπόλοιπο μέρος του νησιού είναι αρκετά μεγάλο και αποτελείται από μεσαιωνικά χωριά που θαρρείς πως έχουν μείνει ανέπαφα στον χρόνο. Το Πυργί, τα Μεστά, η Βέσσα, η Βολισσός είναι τα βασικότερα από αυτά. Το Πυργί έχει ακόμη διατηρήσει την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του παρά το πέρασμα των χρόνων.

Το νησί έχει μια μακραίωνη ιστορία γεμάτη από επιδρομές, σεισμούς, διωγμούς που έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια τους στην αρχιτεκτονική και στην γενικότερη ιστορική εξέλιξη του νησιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ανάβατος, που είναι ένα κλασσικό καστροχώρι, που πλέον δεν κατοικείται αφού καταστράφηκε από τον σεισμό του 1881.

Λίγο έξω από την πόλη, στο δρόμο προς Βροντάδο, βρίσκονται οι τόσο πολυ-φωτογραφημένοι ανεμόμυλοι.
Υπάρχουν έπίσης δύο σπήλαια που αξίζει να επισκεφτεί κανείς όπως το Άγιο Γάλας και το σπήλαιο των Ολύμπων.
Στο νότιο μέρος του νησιού, βρίσκονται τα μαστιχοχώρια. Σήμερα διασώζονται συνολικά 24 Μαστιχοχώρια, ορισμένα από τα οποία σε πολύ καλή κατάσταση, με σημαντικότερο και μεγαλύτερο το  Πυργί. Άλλα είναι τα Μεστά, οι Ολύμποι, η Καλαμωτή, τα Αρμόλια η Καλλιμασιά, τα Νένητα, η Βέσσα.
Τα Αρμόλια είναι επίσης πολύ γνωστά για τα κεραμικά του, τα οποία είναι ομολογουμένως φανταστικά!!!.
Ένα ακόμη αξιοθέατο της Χίου είναι οι παραλίες της, από τις οποίες οι καλύτερες είναι: τα Μαύρα Βόλια με τα μαύρα βότσαλα
και η Αγία Δύναμη με τα γαλαζοπράσινα νερά της.


Από τα προϊόντα που παράγει το νησί, το σημαντικότερο είναι η μάστιχα, εφόσον δεν μπορεί να καλλιεργηθεί πουθενά αλλού στον κόσμο, αλλά ούτε και σε άλλη περιοχή πάνω στο νησί.

Η παραγωγή και συγκομιδή της μαστίχας αποτελεί πολύ εξειδικευμένη διαδικασία και αποφέρει σημαντικά έσοδα στο νησί. Η μαστίχα είναι πολύ αρωματική και χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά κυρίως στη ζαχαροπλαστική.
Η Χίος φημίζεται για ό,τι περιέχει μαστίχα όπως τα λουκούμια, η βανίλια/ υποβρύχιο, το παγωτό καϊμάκι αλλά και το θεσπέσιο άρωμα των εσπεριδοειδών, όπως  τα γλυκά κουταλιού, οι μαρμελάδες. Επίσης άλλα παραδοσικά προϊόντα αποτελούν το μαστέλλο, το μαστιχωτό κατσικίσιο τυρί που τρώγεται ψητό, τα παξιμάδια με το γλυκάνισο και μαυροκούκι, τα κουρκουμπίνια που είναι μελομακάρονα που δεν έχουν μελωθεί, και τέλος οι λουκουμάδες με μέλι ή με σοκολάτα πραλίνα και λευκή σοκολάτα. Τέλος, υπάρχουν πολλά τοπικά αναψυκτικά με πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, μαστίχα, όπως αλκοολούχα ποτά, λικέρ και ούζα.

Και μια χιώτικη συνταγή από τον γνωστό σεφ Η.Μαμαλάκη:

Πανακότα χιώτικη:





Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 κ.γλυκ.μαστίχα
  • 1 κ.γλυκ.ζάχαρη
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 νεροπότηρο χυμό μανταρίνι
  • 6 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ τσγ. κόρν φλάουρ
  • 6 κουτ. σούπας γλυκό φράούλα ή βύσσινο

Πώς το κάνουμε:

Σ ενα γουδί ρίχνετε τη μαστίχα και το κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και τα κοπανάτε μαζί μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα αδειάζετε το γάλα και το χυμό μανταρίνι.Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά.Προσθέτετε τη μαστίχα Χίου και το κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο κρύο νερό.Ανακατεύετε καλά και ανάβετε τη φωτιά στο 1 1/2.
Δεν σταματάτε στιγμή το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα αρχίσει να ζεσταίνεται,να πήζει και ν ΄αποκτήσει διαφάνεια.Μόλις γίνει πηκτό σαν κρέμα το βγάζετε απο τη φωτιά και το αδειάζετε μέσα σε μιά παραλληλόγραμη φόρμα.Τη κρυώνετε στο ψυγείο σας τουλάχιστον για 3 ώρες.
Περιχύνετε τη φόρμα με λίγο ζεστό νερό να ξεκολλήσει η κρέμα απο τα τοιχώματα και την αναποδογυρίζετε σε μια μακρόστενη πιατέλα.
Ρίχνετε απο πάνω άφθονο γλυκό τριαντάφυλλο.
Επενδύστε τη φόρμα με μεμβράνη κουζίνας για να βγεί πιό εύκολα η πανακότα.Αν βάλετε αντί του γάλακτος ,μισό γάλα και μισή κρέμα γάλακτος θα γίνει πιό πλούσια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...