3/10/13

Μουστοκούλουρα μαλακά


Τώρα που είναι η εποχή του τρύγου, μπορεί εύκολα να βρει κανείς στην λαϊκή αγορά ή στο Σ/Μ μούστο  βρασμένο που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να φτιάξει μυρωδάτα μουστοκούλουρα. Εγώ κάθε χρόνο προμηθεύομαι ένα μεγάλο μπουκάλι μούστο βρασμένο για να φτιάξω μουστοκούλουρα αλλά και μουσταλευριά. Αξίζει να πούμε ότι αν πάρουμε παραπάνω ποσότητα μούστου από αυτή που χρειαζόμαστε, μπορούμε να τον φυλάξουμε στην κατάψυξη για μερικούς μήνες.
Αυτά τα μυρωδάτα μουστοκούλουρα είναι ό,τι πρέπει για να συνοδέψει το καφεδάκι μας.



Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 930 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. αμμωνία
  • 12 γρ. σόδα
  • 12 γρ. κανέλα
  • 5 γρ. γαρύφαλλο
  • 10 γρ. κακάο σκόνη (άγλυκο)
  • 150 ml λάδι
  • 200 ml μούστο βρασμένο
  • 100 ml μέλι
  • 180 ml χυμός πορτοκάλι

  • Μερίδες: περίπου 20 τεμάχια μεσαίου μεγέθους

    Πώς το κάνουμε:
    1. Χτυπάμε το λάδι, το μούστο, το μέλι, το χυμό και τη ζάχαρη για 5 λεπτά με τον αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
    2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή στο αλεύρι την αμμωνία, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το κακάο.
    3. Ρίχνουμε στα στερεά τα υγρά και τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
    4. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί ούτως ώστε να πλάθονται εύκολα τα κουλουράκια.
    5. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα και τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Από πάνω τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή αν έχει το ταψί μας καπάκι, σκεπάζουμε με αυτό.
    6. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο. Βέβαια, θα τα ελέγξουμε μία φορά γιατί ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός.
    7. 'Οταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε πλαστικό σακουλάκι ή σε γυάλινο μπολ με καπάκι, για να διατηρηθούν μαλακά.
     

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Κέικ καρδιά

    Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...