2/2/14

Κατσικάκι κρασάτο στο φούρνο με ρύζι

Οι κυριακές έχουν πάντα κάτι διαφορετικό. Είναι μια μέρα ανάπαυλας, χαλάρωσης και πάνω από ασχολίας με τις αγαπημένες μας δραστηριότητες. Είναι η ημέρα που ευχαριστιέμαι να μαγειρεύω γιατί έχω όλο τον χρόνο και την ενέργεια να το κάνω.Συνήθως, φτιάχνω κάτι διαφορετικό, μ' αρέσει να πειραματίζομαι, έτσι όταν όταν συνάντησα την ακόλουθη συνταγή στο περιοδικό ΑΒ, σκέφτηκα ότι βρήκα την επόμενη κυριάκτικη συνταγή μου. Άν σας αρέσει το άρωμα της κανέλας και του πορτοκαλιού, τότε τολμήστε το..! 
 
Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 κατσικίσια σπάλα περίπου 1 κιλό σπασμένη σε μπουκιές
  • 1,5 κούπα ρύζι αμερικάνικου τύπου
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζάνι τομάτα κονκασέ (κονσέρβα)
  • 1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
  • 1 κομμάτι ξύλο κανέλα
  • 2 κομμάτια φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο λεπτοκομμένη
  • Αλάτι και πιπέρι

Μερίδες: 4

Πώς το κάνουμε:

Πλένετε το κατσικάκι και το τοποθετείτε σε φαρδύ σκεύος φούρνου με καπάκι. Το αλατοπιπερώνετε, το περιχύνετε με το ελαιόλαδο, με το μισό βούτυρο και με το κρασί. Σκεπάζετε και τοποθετείτε στον φούρνο. Ψήνετε αρχικά στους 200οC για 20 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 με 40 λεπτά.
Ωστόσο, καθαρίζετε το ρύζι και το βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 8 λεπτά. Το βγάζετε, το σουρώνετε και το ξεπλένετε με κρύο νερό. Όταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο, ξεσκεπάζετε το σκεύος, προσθέτετε το σκόρδο, τη φλούδα του πορτοκαλιού, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και την τομάτα κονκασέ. Αν χρειαστεί προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό. Το αφήνετε να βράσει ξανά σκεπασμένο στον φούρνο για 20 λεπτά.
Ρίχνετε γύρω-γύρω από το αρνί το ρύζι, ανακατεύετε με μια κουτάλα, σκεπάζετε με τις φέτες τομάτας και ακουμπάτε από πάνω μικρούς κύβους από το υπόλοιπο βούτυρο. Σκεπάζετε και σιγοψήνετε για 15 λεπτά ακόμα, πάντα με κλειστό το καπάκι. Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε πολύ ζεστό.
TIP Το φαγητό αυτό είναι παραδοσιακό της περιοχής των Σερρών που πολύ συχνά φτιάχνεται και με φέτες από μοσχάρι. Με το κατσικάκι γίνεται ακόμα πιο νόστιμο και ζουμερό. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια από κεφαλοτύρι στην τελευταία φάση μαζί με τις φέτες τομάτας.


Πηγή : Συνταγές ΑΒ http://www.ab.gr/index.php/wines_and_recipies/recipe/katsikaki_krasato_me_rizi


 

3 σχόλια:

  1. Κανέλα, πορτοκάλι σκορδάκι, πω πω αρώματα, κάνε μου το τραπέζι χαχαχα θα φέρω κρασί! Φιλιά για το φοβερό φαγητό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ!!!Φέρε εσύ το κρασί και μην ανησυχείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και το πορτοκάλι μου αρέσει, και η κανέλα και το κατσικάκι και η ευκολία του πιάτου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...