17/11/14

Λεμονόπιτα με κουκουνάρι

Αφορμή για να φτιάξω αυτό το γλυκό, ήταν η αγάπη μου για την λεμονόπιτα, όμως και η επιθυμία μου να την φτιάξω με ένα διαφορετικό τρόπο. Γιατί είναι ωραίο στη ζωή να δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα και να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα. Μια νέα συνταγή, μια έξοδος σε ένα καινούργιο μαγαζί ή σε μια θεατρική παράσταση μπορεί να μας βγάλει από την ρουτίνα και να κάνει την μέρα μας πιο ενδιαφέρουσα. Σίγουρα υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιδέες για να γίνει αυτό.
Και μιας και ανέφερα θεατρική παράσταση μια πολύ ενδιαφέρουσα είναι η 'Συρανό ντε Μπερζεράκ'. Δεν πηγαίνω συχνά στο θέατρο, παρά μόνο όταν πρόκειται για κάτι πολύ καλό. Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, η συγκεκριμένη αξίζει κάθε λεπτό του εισιτηρίου της. Έχει φοβερή μουσική και σκηνικά και μια ομάδα αξιόλογων ηθοποιών που εγγυώνται το αποτέλεσμα.
Πάμε τώρα στην συνταγή! 


Υλικά που θα χρειαστούμε:

για τη βάση:
  •  150 γρ. αλεύρι
  •  150 γρ. βούτυρο
  •  100 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • λίγο βούτυρο για το ταψί
για την κρέμα:
  •  400 γρ. ζάχαρη
  •  4 αβγά
  • 200 ml χυμός λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
  • άχνη ζάχαρη προαιρετικά
  • λίγο βούτυρο για το ταψί
για την πραλίνα με κουκουνάρι και δεντρολίβανο:
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κουκουνάρι

Μερίδες: 10

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλείψτε με βούτυρο  το εσωτερικό ενός ταψιού με διάμετρο περίπου 24 εκ. και προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
Ανακατέψτε στο πολυμίξερ το αλεύρι με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, ρίξτε το βούτυρο και ανακατέψτε ξανά. Απλώστε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήστε το για 20 λεπτά.
Χτυπήστε τα αβγά με τη ζάχαρη, ρίξτε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τέλος το αλεύρι. Ανακατέψτε, ρίξτε το μείγμα επάνω από τη μισοψημένη βάση, πασπαλίστε με το κουκουνάρι και ξαναβάλτε το γλυκό στο φούρνο. Ψήστε για 25 λεπτά ακόμα. Αφήστε να κρυώσει και πασπαλίστε το προαιρετικά με την άχνη ζάχαρη.
       
Για την πραλίνα με κουκουνάρι και δεντρολίβανο:

Βάλτε σε αντικολλητικό τηγάνι 50 γρ. ζάχαρη και όταν ζεσταθεί και αποκτήσει το χρώμα της καραμέλας, ρίξτε άλλα 100 γρ. ζάχαρη.
Αφήστε σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει όλη η ποσότητα της ζάχαρης και πάρει ένα καραμελένιο χρώμα, ρίξτε 50 γρ. κουκουνάρι.
Αδειάστε το μείγμα σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Πασπαλίστε με φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου και αφήστε τη πραλίνα να κρυώσει.
Κόψτε με το μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια και γαρνίρετε τη λεμονόπιτα.


Πηγή: 'Αυτή είναι η κουζίνα μου',  Βαγγέληs Δρίσκαs



4 σχόλια:

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...