9/3/15

Αλμυρά καταϊφάκια γεμιστά με τυρί και γαλοπούλα

Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει καιρός από την τελευταία μου ανάρτηση. Όχι, φυσικά δεν ξέχασα το μπλογκοσπιτάκι μου, αλλά η καθημερινότητα μου 'τρέχει' πλέον σε πιο γρήγορους ρυθμούς και μου αφήνει ακόμα λιγότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθώ με αυτό που τόσο αγαπώ. Δεν παραπονιέμαι όμως, γιατί οι γρηγορότεροι ρυθμοί στην ζωή μου σχετίζονται με πολύ θετικές αλλαγές τόσο σε επαγγελματικά όσο και σε οικογενειακά ζητήματα. 
Φέτος έψαχνα μια διαφορετική συνταγή από τα κλασσικά τυροπιτάκια για τα γενέθλια του καλού μου. Μόλις την βρήκα, αμέσως το κατάλαβα: αυτό είναι. Είναι πεντανόστιμα και βολικά γιατί μπορούν να φτιαχτούν  από πριν και να συντηρηθούν στην κατάψυξη μέχρι να τα χρειαστούμε.
 
 

Υλικά που θα χρειαστούμε:

1 πακέτο κανταΐφι (500 γρ)

Για τη γέμιση

50 γρ. βούτυρο αγελάδος
60 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
350 ml. γάλα
200 γρ. τριμμένο κασέρι
200 γρ. θρυμματισμένη φέτα Χωριό
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 αβγό (50 γρ) ελαφρά χτυπημένο
1 κουτ.γλ. πιπέρι
½ κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
7 φέτες γαλοπούλα καπνιστή ψιλοκομμένη

Για επάλειψη 

130 γρ.   βούτυρο αγελάδος

Μερίδες: 15

Διαδικασία:

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 3΄μέχρι λιώσει το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε γρήγορα με κουτάλα ξύλινη για 2΄ μέχρι να πάρει ελαφρύ καστανό χρώμα.  Ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα με το μείγμα βούτυρο και ανακατεύουμε γρήγορα με αυγοδάρτη για 3΄μέχρι να πήξει η κρέμα μπεσαμέλ.  Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη για 2΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το αυγό και χτυπάμε με ένα πιρούνι για 2΄. Αδειάζουμε το χτυπημένο αυγό στην κατσαρόλα με το μείγμα τυριών και ανακατεύουμε γρήγορα με τον αυγοδάρτη για 2΄μέχρι να ομογενοποιηθεί το αυγό στο μείγμα. Αφήνουμε τη γέμιση για 20΄να κρυώσει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην πιάσει πέτσα.
Για το μοντάρισμα στο κανταΐφι: Απλώνουμε το κανταΐφι στον πάγκο της κουζίνας και με τα χέρια μας αραιώνουμε της κλωστές από το κανταΐφι για να αφρατέψει. Με τα δάχτυλα τραβάμε μικρές ορθογώνιες λωρίδες διαστάσεως 5x8εκ. απλώστε τις λωρίδες στον πάγκο. Με ένα κουτάλι παίρνουμε από την γέμιση τυριών και βάζουμε στις άκρες των λωρίδων μια κουταλιά από τη γέμιση τυριού. Με τα δάχτυλα τυλίγουμε ένα ένα κανταϊφάκι. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε 40 γρ. βούτυρο και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 2΄ μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Βουτάμε το πινέλο στο βούτυρο και αλείφουμε ένα ταψί. Βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο τα κανταΐφια μέχρι να γεμίσει το ταψί. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο (90 γρ.). Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 3΄μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο τα κανταΐφια στο ταψί. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 c αντιστάσεις πάνω κάτω στην προτελευταία σχάρα και ψήνουμε για 30΄ μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Βγάζουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ ταψί από την κουζίνα και αφήνουμε για 10΄. Σερβίρουμε σε πιάτα και είναι έτοιμα για το τραπέζι. 
 

3 σχόλια:

  1. μμμμμ τα εχω κανει αυτα τα τραγανα καταιφακια και ειναι μουρλια!!!!!
    φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που σου αρέσουν.Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πωωω τα λατρευω!!! δεν μ αρεσει το γλυκο καταιφι αλλα το αλμυρο το τσακιζω!! και φαίνοινται πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...