18/10/15

Ρολά μήλου και κανέλας

Καλό μήνα σε όλους!
 
Μόλις σήμερα μπήκε ο Νοέμβριος και φέρνει με τη σειρά του φρέσκα φρούτα και λαχανικά που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το κρύο του φθινοπώρου.
Από φρούτα, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια (κλημεντίνη) και τα γκρέιπφρουτ έχουν την τιμητική τους. 
Από λαχανικά, οι βρούβες, τα κάστανα, τα κοκκινογούλια και τα παντζάρια θα γεμίσουν τον πάγκο των λαχανικών.
 Είναι η ιδανική εποχή για μια βόλτα στο βουνό με ζεστά ρούχα και συννεφιασμένο καιρό, ή για χαλάρωση δίπλα στο τζάκι παρέα με αχνιστό καφέ και μυρωδάτες λιχουδιές. Αυτές οι  ζεστές στιγμές είναι που μένουν χαραγμένες στη μνήμη.
Και μιας και τα μήλα ακόμη υπάρχουν στα ράφια, ένα ρολό μήλου κανέλας θα συνοδεύσει τέλεια το ζεστό καφεδάκι μας.


Υλικά που θα χρειαστούμε:

1 φύλλο σφολιάτας εμπορίου περίπου 400 γραμμάρια
2 μεγάλα κόκκινα μήλα 500-600 γραμμάρια τριμμένα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
6 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
5 κουταλιές της σούπας σταφίδα σουλτανίνα
3 1/2 κουταλιές της σούπας επιπλέον καστανή ζάχαρη για το φινίρισμα

Μερίδες: 4-6

Εκτέλεση

Αν αγοράσετε ζύμη σφολιάτα κατεψυγμένη, την αφήνετε 2-3 ώρες εκτός ψυγείου για να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε.
Στο τρίφτη με τη χοντρή επιφάνεια τρίβουμε τα μήλα και τα στύβουμε τα μήλα πολύ καλά για να φύγει μεγάλο μέρος από το χυμό.
Ανοίγουμε προσεκτικά τη σφολιάτα και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.
Το απλώνουμε για να καλύψει όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μήλο και το απλώνουμε και αυτό καλά σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας.

Ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη από πάνω καλύπτοντας τα τριμμένα μήλα και προσθέτουμε και την κανέλα με τον ίδιο τρόπο.
Βάζουμε τις σταφίδες κατά μήκος του φύλλου από άκρη σε άκρη σε μία λωρίδα στο κέντρο του.
Με μεγάλη προσοχή τυλίγουμε τη σφολιάτα σε ρολό.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι (χωρίς δόντια) κόβουμε το ρολό σε 10 ίσα μέρη.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις (με αέρα 160 βαθμούς) να προθερμαθεί και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη σκάλα του φούρνου.
Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα ρολά μας ξαπλωτά με τις σπείρες προς τα πάνω (να μοιάζει σαν σαλιγκάρι). Πασπαλίζουμε με την επιπλέον καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Σερβίρουμε και καλή απόλαυση!
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...