17/4/16

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Μας αρέσουν τα μουστοκούλουρα στο σπίτι. Ναι, πρέπει να το παραδεχτούμε. Για πρωινό, για ένα ενδιάμεσο σνακ παρέα με τον καφέ ή για την δουλειά όταν μας πιάσει ξαφνική λιγούρα. Όμως, δυστυχώς δεν είναι εύκολο να βρει κανείς μούστο όλη τη χρονιά. Πετιμέζι όμως, βρίσκει κάποιος πιο εύκολα. Επίσης αυτή η συνταγή δεν περιέχει ζάχαρη, οπότε είναι κατάλληλη για ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή τους. Α, και είναι και νηστίσιμα. Οπότε, με τόσους λόγους δεν μπορώ παρά να μην τα φτιάχνω συχνά στο σπίτι.

Υλικά:

- 1500 γρ. αλεύρι
- 2 φλιτζάνι πετιμέζι
- 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 φλιτζάνι νερό
-  1 κουταλάκι σόδα
- 1/2 κουταλάκι γαρίφαλλο
- 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Τεμάχια: 70

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το λάδι με το κονιάκ, ρίχνουμε το πετιμέζι, αφού του προσθέσουμε μισό φλιτζάνι νερό, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.
Στρώνουμε σε ταψί ένα λαδόχαρτο.
Παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη, την πλάθουμε σε κουλούρια και τα τοποθετούμε στο ταψί.  Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 ο ( για 20- 25 λεπτά. Αφού κρυώσουν τα μουστοκούλουρα, τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ή σε βαθύ μπολ σκεπασμένα με ζελατίνα.


Πηγή: Η συνταγή βασίστηκε στην αντίστοιχη συνταγή της 'Μικρής Ελληνικής Κουζίνας' της Σοφίας Σκούρα με κάποιες μικρές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...