10/4/13

Pesto... κι έγινε!

Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά αυτή τη σάλτσα σε ένα ιταλικό εστιατόριο στην Κρήτη, ενθουσιάστηκα. Όταν έμαθα πόσο απλή ήταν στην παρασκευή της, ενθουσιάστηκα ακόμη περισσότερο!!!



Μερίδες 2-3

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 15 φρέσκα και καλά πλυμένα φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό.
  • 1 σκελίδα σκόρδο.
  • 1/2 ποτήρι λάδι.
  • 25 gr παρμεζάνα
  • 15 gr καθαρισμένο κουκουνάρι

Πώς το κάνουμε:

Ανακατεύουμε στο μούλτι όλα τα  υλικά καλά, ώστε να έχουμε μια παχύρευστη σάλτσα.Άν περισσέψει σάλτσα, μπορούμε να την φυλάξουμε σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο
για αρκετό καιρό.

Στη συνέχεια βράζουμε τα ζυμαρικά της προτίμησής μας, σύμφωνα με τις οδηγίες,
τα σουρώνουμε, τα ανακατεύουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα πέστο. Μοιρά-
ζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα, ρίχνουμε τριμμένο τυρί , κατά προτίμηση παρμεζάνα,
και σερβίρουμε!






9/4/13

Γαστρονομικό φεστιβάλ Γκάζι 12-14 Απριλίου 2013

«Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις»

Τρεις ηµέρες γιορτής και ανακάλυψης των πιο ωραίων και αυθεντικών ελληνικών γεύσεων.
Τρεις ηµέρες συνάντησης και γνωριµίας µε την αφρόκρεµα των παραγωγών της Ελλάδας.
Η πιο γευστική βόλτα στην εµβληµατική Τεχνόπολη στο Γκάζι από το αθηνόραμα.

Ανοιχτό σεμινάριο-Παρουσίαση βιβλίου

«Αυτή είναι η κουζίνα μου» του Βαγγέλη Δρίσκα

Το Σάββατο στις 12.00 μμ, στο Golden Hall, στο Μαρούσι, στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου!!Για τους πιστούς φίλους της γαστρονομίας.

7/4/13

Ρολό κιμά με αυγά

Για μια ιδιαίτερη ημέρα, ένα μπουφέ ή επειδή θέλουμε κάτι διαφορετικό:

Ένα ρολό... διαφορετικό απ΄ τα άλλα!

Μερίδες: 6-7

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Για το ρολό
· 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
· 300 γρ. κιμάς χοιρινό
· 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
· 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
· 3 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα μουσκεμένες σε νερό και στυμμένες με τα χέρια
· 4-5 φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή θυμάρι, αλλιώς εναλλακτικά1 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
· 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
· 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο, για το μείγμα του κιμά
· 4αυγά, σφιχτοβρασμένα, για τη γέμιση
· αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις πατάτες
· 1 κιλό πατάτες,  καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
· 1 κουτ. σούπας ρίγανη
· 1 κουτ. σούπας λάδι
· 1 φλιτζάνι νερό
· Αλάτι
· Πιπέρι
· 1 κλαράκι δεντρολίβανο φρέσκο ή 1κουτ. γλυκό αποξηραμένο


Πώς το κάνουμε:
· Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ευρύχωρο ταψί, προσθέτουμε το λάδι, αλατοπίπερο και τα αρωματικά και ανακατεύουμε με τα χέρια να λαδωθούν καλά. Τις απλώνουμε σε μονή στρώση, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
· Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το ρολό. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα σφιχτοβρασμένα αυγά. Ζυμώνουμε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα. Σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας απλώνουμε το μείγμα του κιμά σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο τέτοιο που αν το τυλίξουμε σε ρολό να χωράει και να σκεπάσει τα 4 αυγά της γέμισης. Βάζουμε τα αυγά στο κέντρο του ορθογωνίου σε σειρά, κολλητά το ένα στο άλλο (δεν πειράζει αν οι άκρες μείνουν κενές), και ρολάρουμε προσεχτικά με τη βοήθεια της λαδόκολλας (ανασηκώνοντάς την με προσοχή για να μην την τυλίξουμε κι αυτή μέσα στο ρολό). Στρώνουμε την επιφάνεια του ρολού ώστε να γίνει ομοιόμορφο και ισόπαχο. Ξετυλίγουμε τη λαδόκολλα αλλά αφήνουμε πάνω το ρολό για να το μεταφέρουμε μετά πιο εύκολα.
· Μόλις περάσουν τα 20-25 λεπτά ψησίματος των πατατών, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε, μεταφέρουμε προσεχτικά το ρολό πάνω στις πατάτες, και ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον νερό. Ψήνουμε, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί, για άλλη περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει το ρολό και οι πατάτες  (εξαρτάται από το φούρνο). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το ψήσιμο λίγο νερό για να μην κολλήσει το φαγητό. Τα τελευταία 20 λεπτά γυρνάμε προσεχτικά το ρολό ώστε να πάρει χρώμα και από κάτω. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά με μισάνοιχτη πόρτα. Κόβουμε το ρολό προσεχτικά σε φέτες και συνοδεύουμε με τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και σερβίρουμε.

Προσοχή!
Το γύρισμα του ρολού στο φούρνο πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, ώστε να μην ‘σπάσει’ το ρολό. Επίσης, για να το κόψουμε σε φέτες πρέπει να μην είναι πολύ ζεστό, αλλιώς θα διαλύεται όταν πάμε να το κόψουμε σε φέτες.

1/4/13

Πατάτες με αρακά της άνοιξης

Εν όψει νηστείας και άνοιξης, αυτό το εύκολο φαγάκι είναι ό,τι πρέπει!!













Μερίδες 4-5

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1/2 κούπας λάδι
  • 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
  • 2 κούπες αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο 
  • 1 κούπα νερό
  • λίγη ζάχαρη, λίγο ξίδι
  • 1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι τριμμένο
Πώς το κάνουμε:
 

1. Σοτάρετε την πιπεριά και τους κύβους πατάτας στο λάδι, 8', να ψηθούν λίγο εξωτερικά.

2. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράστε 30' , να μαλακώσουν καλά.

Την συνταγή αυτή βρήκα στο περιοδικό Realfood, Μαρτίου 2013. Είναι μια διαφορετική εκδοχή του αρακά με πατάτες και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις πατάτες, ωστόσο ανάλογα με την όρεξή μας, μπορούμε να τις μειώσουμε λίγο.

 

25/3/13

Κοτόπουλο με μανιτάρια και πιπεριές

Έρχονται ξαφνικά φίλοι στο σπίτι για φαγητό? Είναι καθημερινή απόγευμα και θέλουμε κάτι γρήγορο αλλά ταυτόχρονα γευστικό και ελαφρύ?Όπως και να χει, δεν χρειάζεται πανικός. Η ακόλουθη συνταγή έχει αυτό που χρειαζόμαστε:



Μερίδες: 2

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 700 γρ. κοτόπουλο φιλέτο
  • 2 πιπεριές, μία κόκκινη και μία πράσινη (εγώ έβαλα φλωρίνης)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού μανιτάρια
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 ποτήρι κρασιού λευκό
  • χυμός από ένα λεμόνι 
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
Πώς το κάνουμε:

  • Πλένουμε το κοτόπουλο, και το κόβουμε σε μπουκιές. Μετά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε τις χρωματιστές πιπεριές  σε μικρότερα  κομμάτια.
  • Βάζουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις κάψει, τότε ρίχνουμε μέσα τις μπουκιές κοτόπουλου και τις σωτάρουμε από όλες τις πλευρές ώστε να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε το κοτόπουλο στην άκρη.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι στο λάδι  και το σωτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και το σκόρδο πολτοποιημένο και σβήνουμε με το κρασί. Στην συνέχεια ρίχνουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη και τον χυμό από λεμόνι.
  • Μόλις εξατμιστούν τα υγρά του, συμπληρώνουμε με το νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσέχουμε το κρέας να μείνει μαλακό στο τέλος και να μην μας στεγνώσει.
  • Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι ή με πατάτες τηγανητές. Έτοιμος ο μεζές της παρέας. 

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...