-->
Τώρα που τα σπανάκια βρίσκονται σε
αφθονία στην φύση αυτή την εποχή, τι
καλύτερο από μια μοσχομυριστή σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας.
Πρώτα φτιάχνουμε το φύλλο με τα χεράκια
μας.
Υλικά που θα
χρειαστούμε:
Για το φύλλο σφολιάτας
- 1/2 κιλό
αλεύρι μαλακό
- 1/2 κούπας
λάδι
- 1/2 κούπας
νερό
- 1/2
μπουκάλι σόδα ανθρακική
- 1/2 κ.γ.
αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κιλό
σπανάκι
- 4-5
κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι
άνιθο
- 300 γρ.
φέτα τριμμένη
- 1 κρεμμύδι
ψιλοκομμένο
- 3 πράσα
ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος τους)
- ½ ποτήρι
του κρασιού λάδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
2) Χωρίζω σε 2 μπαλάκια ίσου μεγέθους, σκεπάζω με υγρή πετσέτα και αφήνω να
σταθούν για 30 λεπτά.
3) Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη ζύμη σε χοντρά φύλλα περίπου 35 εκ.
4) Αλείφω τις επιφάνειες με λιωμένο βούτυρο και χαράσσω τη ζύμη σε πολλά
κομμάτια. Αν η πίτα μου θα είναι στρογγυλή, τα χαράζω ακτινωτά, αν θα είναι
ορθογώνια ή τετράγωνα σε ίσα τετράγωνα κομμάτια ζύμης. Διπλώνω τα κομμάτια, το
ένα πάνω στο άλλο. Επαναλαμβάνω το ίδιο με το άλλο φύλλο. Σκεπάζω με μεμβράνη ή πετσέτα και τα βάζω στο ψυγείο για 1/2 ώρα.
5) Ανοίγω το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια λίγο μεγαλύτερο από το ταψί που
πρόκειται να χρησιμοποιήσω και το στρώνω στο ταψί.
6) Στη συνέχεια βάζω τη γέμιση της πίτας. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο που
το ανοίγω κατά τον ίδιο τρόπο και το στρώνω ομοιόμορφα.
7) Αλείφω την επιφάνεια με γάλα ή βούτυρο και χωρίζω την πίτα σε κομμάτια
και την ψήνω στο φούρνο.
1)Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, και όταν
κάψει, τσιγαρίζω για 5 λεπτά το ξερό κρεμμύδι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα
υπόλοιπα υλικά και τα τσιγαρίζουμε για
10 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
2) Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας,
και όταν το μείγμα κρυώσει, ρίχνουμε μέσα τη τριμμένη φέτα, ανακατεύουμε και
αλατοπιπερώνουμε.
Και καλή μας όρεξη!