1/5/13

Σπανακόπιτα με φύλλο σφολιάτας


-->
Τώρα που τα σπανάκια βρίσκονται σε αφθονία στην φύση αυτή την  εποχή, τι καλύτερο από μια μοσχομυριστή σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας. 
 









Πρώτα φτιάχνουμε το φύλλο με τα χεράκια μας.
-->
Υλικά που θα χρειαστούμε:
Για το φύλλο σφολιάτας
  • 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κούπας λάδι
  • 1/2 κούπας νερό
  • 1/2 μπουκάλι σόδα ανθρακική
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνιθο
  • 300 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος τους)
  • ½ ποτήρι του κρασιού λάδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Πώς το κάνουμε:



-->1) Σε λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι, κάνω μια λακούβα και ρίχνω μέσα το αλάτι, τη σόδα, το λάδι και το νερό σιγά σιγά και αρχίζω να το ζυμώνω, παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι η ζύμη μου να γίνει λεία και ελαστική, ώστε να μην κολλάει στα χέρια. Θέλει περίπου 10 λεπτά δυνατό ζύμωμα.
2) Χωρίζω σε 2 μπαλάκια ίσου μεγέθους, σκεπάζω με υγρή πετσέτα και αφήνω να σταθούν για 30 λεπτά.


3) Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη ζύμη σε χοντρά φύλλα περίπου 35 εκ.


4) Αλείφω τις επιφάνειες με λιωμένο βούτυρο και χαράσσω τη ζύμη σε πολλά κομμάτια. Αν η πίτα μου θα είναι στρογγυλή, τα χαράζω ακτινωτά, αν θα είναι ορθογώνια ή τετράγωνα σε ίσα τετράγωνα κομμάτια ζύμης. Διπλώνω τα κομμάτια, το ένα πάνω στο άλλο. Επαναλαμβάνω το ίδιο με το άλλο φύλλο. Σκεπάζω με μεμβράνη ή  πετσέτα και τα βάζω στο ψυγείο για 1/2 ώρα.
5) Ανοίγω το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια λίγο μεγαλύτερο από το ταψί που πρόκειται να χρησιμοποιήσω και το στρώνω στο ταψί.


 6) Στη συνέχεια βάζω τη γέμιση της πίτας. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο που το ανοίγω κατά τον ίδιο τρόπο και το στρώνω ομοιόμορφα.

7) Αλείφω την επιφάνεια με γάλα ή βούτυρο και χωρίζω την πίτα σε κομμάτια και την ψήνω στο φούρνο.


-->Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση της σπανακόπιτας
-->
1)Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, και όταν κάψει, τσιγαρίζω για 5 λεπτά το ξερό κρεμμύδι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα τσιγαρίζουμε  για 10 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
2) Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, και όταν το μείγμα κρυώσει, ρίχνουμε μέσα τη τριμμένη φέτα, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Και καλή μας όρεξη!










Χαλβάς σιμιγδαλένιος πολίτικος

Η Σαρακοστή ήταν ανέκαθεν μια καλή αφορμή για τις νοικοκυρές να φτιάχνουν χαλβά. Με αυτή την αρωματική και πεντανόστιμη συνταγή, εμείς δεν θα χρειαστούμε καμιά αφορμή για να τον απολαμβάνουμε από εδώ και πέρα.

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι εκλεκτό
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη καστανή
  • 1/2 φλυτζάνι μέλι
  • 5 φλυτζάνια νερό
  • 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1/4 φλυτζανιού σταφίδες ξανθές
  • 1 κουταλιού του γλυκού κανέλλα
  • 1/2 κουταλιά γλυκού γαρύφαλλα τριμμένα
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
Μερίδες: 8 ατομικά μπολάκια


Πώς το κάνουμε:
  • Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τα μυρωδικά για 2-3 λεπτά.
  • Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το λάδι να κάψει.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
  • Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην μας καεί.
  • Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίνουμε τις σταφίδες.
  • Προσθέτουμε τo σιρόπι και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί.
  • Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι για 5 λεπτά.
  • Βάζουμε το χαλβά σε μεγάλη φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια.
  • Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με κανέλλα και σερβίρουμε.
Εναλλακτικά!
Στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να βάλουμε και λευκή ζάχαρη αντί για καστανή. Εγώ προτιμώ καλύτερα την καστανή. Επίσης, αντί για 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα, μπορούμε να βάλουμε 1/4 φλυτζανιού κουκουνάρι και 1/4 φλυτζανιού καρύδια.
Την συνταγή την βρήκα στο πίσω μέρος της συσκευασίας γνωστής εταιρείας χονδρού σιμιγδαλιού, και μου άρεσε γιατί είναι απλή και κλασσική.

29/4/13

Μαυρομάτικα με σπανάκι

Μαυρομάτικα με σπανάκι ή αλλιώς σπανακοφάσουλα, όπως τα λέμε στην Μεσσηνία. Η καλή μου η μαμά τα φτιάχνει συχνά, ειδικά επειδή ξέρει πόσο αδυναμία έχω στο σπανάκι.Και τώρα που μου έμαθε τη συνταγή τα φτιάχνω κι εγώ. Είναι πεντανόστιμο φαγητό και πολύ θρεπτικό για τον οργανισμό.



Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό σπανάκι
  • μισό σακουλάκι φασόλια μαυρομάτικα
  • ένα κουτάκι σάλτσα ντομάτας ή φρέσκια ντομάτα αν έχετε
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • κύμινο (σε σκόνη και σε σποράκια)
  • μία κουταλιά κάρυ
  • αλάτι πιπέρι

Μερίδες: 4-6
 
Πώς το κάνουμε:
  1. Βράζουμε τα φασόλια και μετά πετάμε το νερό.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το λάδι και σωτάρω  το κρεμμύδι και στη συνέχεια βάζουμε το σπανάκι, τη σάλτσα, και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν.
  3. Σε ένα τεταρτάκι περίπου το φαγάκι μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε τα μαυρομάτικα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
 

 

25/4/13

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

Κλασσική συνταγή σε περιόδους νηστείας, αλλά πάντα αγαπημένο όλες τις εποχές του χρόνου!




Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • 4- 5 ντομάτες ψιλοκομμένες ή αντίστοιχος χυμός (περίπου 1 κουτί)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • νερό
Μερίδες: 4-5

Πώς το κάνουμε:

1) Καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε το κοκκαλάκι  και τα μάτια, χωρίζουμε τα πλοκάμια από τη σακούλα και το κόβουμε σε κομμάτια.

2) Το ξεπλένουμε με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
 
3) Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι ώστε να τσιγαριστεί, προσθέτουμε και τα κομμάτια του χταποδιού και τα ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.
4) Ρίχνουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό, ώστε να σκεπαστεί το χταπόδι, και προσθέτουμε τις ντομάτες.
5) Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει.
6) Μόλις το χταπόδι μαλακώσει (σχεδόν να είναι έτοιμο) ελέγχουμε αν υπάρχει αρκετό ζουμάκι στην κατσαρόλα (διαφορετικά προσθέτουμε ζεστό νεράκι) και ρίχνουμε το μακαρονάκι.
7) Από αυτό το σημείο και μετά ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά στον πάτο της κατσαρόλας.
 
8) Σερβίρουμε και καλή μας όρεξη!!!!!
 

21/4/13

Χοιρινό στην κατσαρόλα

Λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, ευκαιρία να φάμε λίγο κρέας, γιατί μετά ακολουθεί νηστεία!!!

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • Ένα χοιρινό μπούτι σε διχτάκι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι - πιπέρι
  • λίγο κρασί λευκό
  • 1 καρότο
  • 1 ποτήρι νερό
 
Μερίδες: 4-6
 
Πώς το κάνουμε:
 
  • Ζητάμε από τον κρεοπώλη, να μας περάσει το κρέας σε δίχτυ. Στην συνέχεια το πλένουμε καλά και το βάζουμε στην κατσαρόλα ή τη χύτρα μαζί με το λάδι σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε και τη μία σκελίδα σκόρδο ολόκληρη.
  • Το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει καλά παντού, προσέχοντας να μην κολλήσει.Είναι πολύ σημαντικό να μην το τρυπήσουμε.
  • Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε την καμμένη πια σκελίδα του σκόρδου και σβήνουμε το κρέας με το κρασί.
  • Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το καρότο και το νερό.
  • Κλείνουμε τη χύτρα και το αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά. (Άν το κάνουμε στην κατσαρόλα θα χρειαστεί 1,5 ώρα ή μέχρι να είναι έτοιμο, προσθέτοντας νερό όταν χριεάζεται).
  • Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το ρολό από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Όταν έχει κρυώσει, αφαιρούμε προσεκτικά το διχτάκι και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Στην συνέχεια, αν η σάλτσα του ψητού δεν έχει δέσει, την βράζουμε λίγο ακόμα, και την δένουμε με λίγο κορν-φλάουερ, εφόσον χρειαστεί.
  • Τέλος, σερβίρουμε το φαγητό, τακτοποιώντας τις φέτες σε πιατέλα και γαρνίρουμε με λίγη από τη σάλτσα.Κόβουμ το καρότο σε ροδέλες και διακοσμούμε την πιατέλα. Την υπόλοιπη σάλτσα την σερβίρουμε σε μικρή σαλτσιέρα.
  • Συνοδεύεται ιδανικά με πουρέ ή ρύζι.


Ιδέα!!!
Εναλλακτικά μπορούμε πριν το σερβίρουμε, να βάλουμε φέτες τυρί του τοστ  ανάμεσα στις φέτες του χοιρινού, και λίγο πριν το βγάλουμε στο τραπέζι να το βάλουμε στον φούρνο για λίγο, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.Σερβίρετε ζεστό και είναι ιδανικό για μπουφέ.


Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...