11/6/17

Galette χωριάτικη

Τώρα που ανοίγει ο καιρός, όλοι αναζητάμε εύκολες συνταγές για να μας συντροφεύουν τις καλοκαιρινές βραδιές στο μπαλκόνι. Η galette είναι μια ανοιχτή τάρτα γαλλικής καταγωγής που μπορεί να σταθεί επάξια ακόμα και σε ένα επίσημο τραπέζι και να εμπλουτιστεί με τόσα υλικά, όσα μας επιτρέπει η φαντασία μας.

Υλικά:

Για τη ζύμη

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
1 κ.γ. αλάτι
6 κ.σ. νερό κρύο


Για τη γέμιση

200 γρ. τυρί φέτα
100 γρ. τυρί ανθότυρο
6 ντοματίνια κομμένα στα δύο
1 κ.σ. ρίγανη
λίγο μαυροσούσαμο
λίγα φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 30
λεπτά ώστε να ξεκουραστεί.
Ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη και με τα χέρια.
Τρίβουμε τα τυριά και τα απλώνουμε. Βάζουμε τα ντοματίνια και ρίχνουμε μαυροσούσαμο.
Ψήνουμε την galette μέχρι να ροδίσει.Ρίχνουμε μερικά φύλλα βασιλικού και απολαμβάνουμε.

                               

28/5/17

Τραγανά κριτσίνια με κόλιανδρο και μπούκοβο

Τι καλύτερο από σπιτικά κριτσίνια που θα συνοδεύσουν τα μεζεδάκια μας, μια βραδιά με φίλους. Και δεν είναι καθόλου δύσκολα στην παρασκευή τους ακόμη και για έναν αρχάριο!

                                                             Υλικά:
- 260 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 170 γρ. νιφάδες βρόμης
- 200 γρ. σουσάμι
- 12 γρ. αλάτι (1 1/2 κουτ. γλυκού)
- 15γρ. ξερός κόλιανδρος (περίπου 2 κουτ. σούπας)
- 10 γρ. μπούκοβο καυτερό ( 3 κουτ. γλυκού) ή λιγότερο,
   αν θέλουμε τα κριτσίνια λιγότερο καυτερά
- 400 γρ. νερό
- 1-2 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού


Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 ο (, στον αέρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά εκτός από τον ανθό του αλατιού. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά έως ότου σχηματιστεί μια ζύμη. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε
για 20 λεπτά εκτός ψυγείου, ώστε να σφίξει.
Σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25 Χ 35 καλύπτουμε τον πάτο με μια λαδόκολλα. Απλώνουμε το μίγμα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με τον ανθό του αλατιού και χαράζουμε σε μπαστούνια με ένα μαχαίρι. Τα ψήνουμε για 1 ώρα, έως ότου σκληρύνουν τα κριτσίνια και γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, και τα διατηρούμε μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, σε περιβάλλον χωρίς υγρασία.

Tips: Μπορούμε να τα σερβίρουμε με τυριά και τσάτνεϋ ή με βούτυρο και
μαρμελάδα.

Πηγή: Γαστρονόμος, Μάιος 2017

7/5/17

Σουτζουκάκια σμυρνέικα




Κακά τα ψέματα, η παραδοσιακή κουζίνα έχει άλλη χάρη. Κι εγώ παρόλο που δεν έχω σχέση με την Μ. Ασία έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην σμυρναίικη κουζίνα, και ειδικότερα στα σουτζουκάκια.

 
Υλικά:

700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια τριμμένα, για τον κιμά
2 κρεμμύδια, κομμένα με το μαχαίρι σταυρωτά πάνω από την κατσαρόλα, για τη σάλτσα
4 μαργαριτάρια σκόρδο-δύο για τον κιμά, δύο για τη σάλτσα-, ψιλοκομμένα
2 αυγά για τον κιμά
ελαιόλαδο για τη ζύμη και για τη σάλτσα- όσο πάρει-
και για το τηγάνισμα
2 κ. γ. κύμινο σκόνη- 1 για το ζύμωμα, 1 για τη σάλτσα 
αλάτι και πιπέρι όσο πάρει
μια τσιμπιά ζάχαρη για τη σάλτσα
2 κουτιά ντοματάκια 'Κύκνος' και 1 μεγάλη κ. σ. πελτές για τη σάλτσα
2 φύλλα δάφνης
1 φρατζόλα λευκό ψωμί, για να μουλιάσει σε γαβάθα με νερό της βρύσης συν το ποτήρι το ούζο

Μερίδες : 4

Εκτέλεση:

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα που δεν κολλάει, βάζουμε λάδι όσο να γεμίσει ο πάτος και προσθέτουμε κόβοντας τα από πάνω το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι. Αφού ροδίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, τα ντοματάκια και τον πελτέ και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει, ξεσκέπαστη πάντα η κατσαρόλα. Όταν 'δέσει' η σάλτσα κλείνουμε το μάτι.
Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ψωμί (αφού το έχουμε στύψει καλά πρώτα). Προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Μετά βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Βάζουμε λίγο λαδάκι, ώστε να ζυμώνονται πιο εύκολα τα υλικά.  Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Χρειάζεται αρκετό ζύμωμα ώστε να πάρει αέρα η ζύμη και να γίνει ελαφριά. Αφού είναι έτοιμο το μίγμα (φαίνεται γιατί δεν κολλάει στα δάχτυλα) βάζουμε τα φύλλα δάφνης σκεπάζουμε με ένα λαδόχαρτο και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τρεις ώρες! Το καλό πράγμα αργεί να γίνει!
Αφού περάσουν οι ώρες, αρχίζουμε να ζυμώνουμε τα σουτζουκάκια. Η σάλτσα έχει γίνει, με προσθήκη αλατιού, πιπεριού, και λίγης ζάχαρης (όχι υποχρεωτική) και 2 κουταλιές κόκκινο κρασί. Αρχίζουμε το τηγάνισμα σε αντικολλητικό τηγάνι πρώτα από τη μια πλευρά και μετά την άλλη. Δεν θέλουμε να τηγανιστούν πολύ και να γίνουν ξεροψημένα γιατί θα είναι σκληρά.
Ανοίγουμε το μάτι για τη σάλτσα να σιγοβράσει, αφού τη δοκιμάσουμε αν η γεύση μας ικανοποιεί, προσθέτουμε ένα ένα τα τηγανισμένα σουτζουκάκια.
Προσοχή: Εάν το αντέχετε, δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά αποτελεί μυστικό της αυθεντικής συνταγής,  σουρώνουμε το λάδι του τηγανιού πάνω στην κατσαρόλα , για να πάρει το άρωμα του τηγανίσματος. Τα αφήνουμε να πάρει μια βράση, άντε άλλη μια, και μετά απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τώρα πλέον τη σκεπάζουμε. Τα σουτζουκάκια είναι έτοιμα μέσα στη σάλτσα τους, αλλά, για να είναι τέλεια για φάγωμα, καλύτερα να φαγωθούν... την επομένη. Για γαρνίρισμα : ρύζι σπυρωτό, ή πουρές πατάτας γαρνιρισμένο με τη σάλτσα των σουτζουκιών.



Πηγή: Η κουζίνα της σμύρνης - Καθημερινή.

19/4/17

Τσουρέκι νηστίσιμo

-80γρ. νερό χλιαρό (1/2 φλυτζάνι)
- 3 φακελάκια μαγιά σκόνη (8 γρ./το ένα)
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 250 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 90 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο
- ½ κ.γ. αλάτι
- 500γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
γάλα ή αυγό για το “γυάλισμα”
φιλέ αμυγδάλου για τη διακόσμηση

Μερίδες: 2 μέτρια

Πώς το κάνουμε:

Ετοιμάζουμε το προζύμι: Σε μπωλ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρης και 4 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε το χυλό. Σκεπάζουμε το μπωλ και το αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει.
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το μαχλέπι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε καλά κι αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι πλάθοντας ταυτόχρονα με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να πάρουμε μια συνεκτική ζύμη. Τη λαδώνουμε ελαφρώς και την βάζουμε μέσα σ’ένα μεγάλο μπωλ. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Μόλις σηκωθεί η ζύμη, την ξεφουσκώνουμε απαλά, τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και την πλάθουμε σε σχήματα (κοτσίδες, σαλίγκαρους κλπ). Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνες φούρνου (ανά δύο) καλυμένες με αντικολλητικό λαδόχαρτο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με πετσέτα για άλλα 20 λεπτά περίπου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC – 180οC (ανάλογα με τον φούρνο). Ψήνουμε μέχρι τα τσουρέκια να ροδίσουν, περίπου 30 λεπτά. Για να γυαλίσουν από πάνω και να ομορφύνουν τα τσουρέκια μας, αλείφουμε με γάλα ή αυγό. Μπορούμε επίσης να τα διακοσμήσουμε με φιλέ αμυγδάλου


Προσοχή!!!
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!
Αν η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή και «κολλάει» στα χέρια προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (το πολύ μέχρι 100 γρ. επιπλέον, εξαρτάται από το αλεύρι).
Μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε και 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη για άρωμα στο τσουρέκι μας.

Πηγή: http://www.oliveoil-culture.com

2/4/17

Τσουρέκι

Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες, μπορώ να πω πώς βρήκα το σωστό τρόπο να φτιάχνω τσουρέκια που τόσο μας αρέσουν. Αφού τα φτιάξουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
  • 3 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 90γρ νωπής)
  • 250 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 1 κουτ. γλ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
  • 1 κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη)
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 5 αυγά
  • 1 κρόκο αυγού (για την επικάλυψη)
  • 300 γρ. ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκά τα θέλετε)
Τεμάχια: 3 μεγάλα

Εκτέλεση:

1) Βάζουμε σε ένα μπωλ τα 200 γρ. από το αλεύρι, με τα 250 γρ. του γάλακτος και τα 3 φακελάκια ξηρής μαγιάς και κάνουμε ένα πηχτό χυλό. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει.  
Προσοχή: Αν δεν φουσκώσει η μαγιά σε αυτό το στάδιο, καλύτερα να πετάξουμε όλο το μίγμα και να το ξανακάνουμε από την αρχή, αλλιώς τα τσουρέκια μας δεν θα φουσκώσουν ποτέ!

2)Εν τω μεταξύ σε λεκάνη, χτυπάμε με μίξερ την ζάχαρη, τα αυγά, τα μυρωδικά μέχρι να έχουμε έναν σχετικά πηκτό χυλό και μετά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία σχετικά σφιχτή ζύμη.

    3) Μετά προσθέτουμε το μίγμα του γάλακτος με την μαγιά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη.
      4) Προσθέτουμε το βούτυρο σιγά-σιγά μέχρι να γίνει μία ζύμη έως ότου να μην κολλάει να ενσωματωθεί καλά. (Το ζύμωμα γίνετε διπλώνοντας την ζύμη και ζυμώνοντας ελαφρά. Παίρνουμε τούφες-τούφες από την ζύμη και διπλώνουμε).

      5) Σκεπάζουμε  (με μία πετσέτα και μία ελαφριά κουβέρτα) και αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (κανά 2ωρο με 3 ωρο).

      6) Αφού διπλασιαστεί σε όγκο φτιάχνουμε τα τσουρέκια μας σε ό,τι σχήμα, όχι κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν και στο ψήσιμο.

        7) Τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν (1 με 1,5 ώρες) και αφού θα 'χουν φουσκώσει τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κουτ. σούπας νερό.

        8) Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά με αντιστάσεις πάνω – κάτω, ένα – ένα ταψί. Φροντίζουμε να μη τα παραψήσουμε, πρέπει να ‘’κρατάνε λιγάκι. Τα βάζουμε στον φούρνο στην κάτω κάτω σχάρα και προς το τέλος του ψησίματος στην πιο πάνω.



        Πηγή: Συνταγές της Παρέας  https://www.sintagespareas.gr/sintages/tsourekakia.html#  

        15/2/17

        Μίνι κεμπάπ με δύο σάλτσες

        Εν όψει τσικνοπέμπτης...
        Υλικά:
        • 1 κιλό κιμά, μοσχαρίσιο
        • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
        • 2 αβγά
        • 3 κ.σ. μπαχαρικό carino
        • 1 κ.κ. αλάτι
        •   1 κ.κ. κύμινο
        • 18 καλαμάκια μπαμπού (για σουβλάκια), μουλιασμένα για 10 λεπτά σε νερό
        Για τη σάλτσα πάπρικας
        • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
        • 2 κ.σ. ντοματοπελτές
        • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
        • 1 πρέζα κύμινο
        • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
        • 1 κοφτή κ.σ. πάπρικα γλυκιά
        • λίγο ξίδι
        • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
        Για το τζατζίκι
        • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
        • 1 κολοκυθάκι, περασμένο στον χοντρό τρίφτη
        • 1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
        • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
        • 1 πρέζα κάρι
        • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
        • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
        Μερίδες: 6

        Εκτέλεση:

        Ζυμώνουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ''δέσει"" για περίπου 1 ώρα. Πλάθουμε μικρά κεμπάπ και μπήγουμε στο καθένα ένα καλαμάκι μπαμπού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο(. Αραδιάζουμε τα κεμπάπ σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη για λίγο. Ψήνουμε τα κεμπάπ στον φούρνο ώσπου να ροδίσουν. Σερβίρουμε σε μία μεγάλη πιατέλα με τις σάλτσες.
        Σάλτσες: Σε δύο διαφορετικά μπολ ανακατεύουμε  τα υλικά της κάθε σάλτσας. Δοκιμάζουμε το αλάτι και την ένταση των μπαχαρικών και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.

        Πηγή: Βήμα Gourmet


        22/1/17

        Κέικ αμυγδάλου

        Η εβδομάδα ξεκινάει καλύτερα με ένα αφράτο κέικ αμυγδάλου.



        Υλικά:
        • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
        • 100 γρ. σπορέλαιο
        • 3 αυγά
        • 175 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
        • 100 γρ. πούδρα αμυγδάλου (λευκή αμυγδαλόψιχα τριμμένη στο multi)
        • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
        • μια πρέζα αλάτι
        • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
        • ξύσμα από 2 λεμόνια
        • 100 γρ. σταφίδες
        • 300 γρ. κουβερτούρα
        • προαιρετικά λίγο γλυκό του κουταλιού και τριμμένο αμύγδαλο για γαρνίρισμα
        Εκτέλεση:

        Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
        Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμας 10×25 εκ.
        Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόψιχα, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη.
        Σε ένα μεγαλύτερο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 1-2 λεπτά.
        Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς.
        Ρίχνουμε τη βανίλια, τις σταφίδες και το ξύσμα και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα.
        Τέλος προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
        Ρίχνουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
        Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
        Περιχύνουμε την σοκολάτα και γαρνίρουμε με τριμμένο αμύγδαλο και γλυκού του κουταλιού.



        Κέικ καρδιά

        Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...